- Door de Olympische Spelen zien veel reizigers dit jaar af van een reis naar Parijs, meldt Air France-KLM.
- Het bedrijf ziet zijn zomerboekingen naar de Franse hoofdstad sterk afnemen, waardoor het concern verwacht tot 180 miljoen euro minder te verdienen in de zomer.
- Air France-KLM boekte ook al een verlieslatend eerste kwartaal.
- Lees ook: De 5 beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld in 2024, volgens reisexperts – Air France-KLM staat op 6
Veel reizigers lijken deze zomer Parijs te mijden om de Olympische Spelen. Air France-KLM ziet in zijn zomerboekingen dat het vliegverkeer van en naar de Franse hoofdstad duidelijk achterblijft. Het concern verwacht dat de opbrengsten hierdoor met 160 miljoen tot 180 miljoen euro worden geraakt in de periode juni tot augustus.
De Olympische Spelen beginnen op 26 juli. De slotceremonie is op 11 augustus. Het sportevenement zorgt vanzelfsprekend ook voor veel mensen die daarom juist naar Parijs willen, bijvoorbeeld om wedstrijden te bezoeken. Maar die toestroom is niet zo sterk als Air France-KLM vooraf had voorzien.
De boekingcijfers voor Parijs vallen ook tegen wanneer de bestemming wordt vergeleken met andere Europese steden. Daarbij speelt mee dat het in Parijs in deze periode waarschijnlijk “druk, duur en vol” is, legt een woordvoerster uit.
“Het reizen tussen de stad en andere bestemmingen ligt ook onder het gebruikelijke juni-augustus-gemiddelde omdat inwoners van Frankrijk hun vakantie lijken uit te stellen tot na de Olympische Spelen of alternatieve reisplannen overwegen.”
Dit alles is voor Air France-KLM geen reden om het aantal vluchten te beperken. Het concern achter de luchtvaartmaatschappijen Air France, KLM en Transavia verwacht dat de reizigersstroom van en naar Frankrijk na de Olympische Spelen weer normaler wordt. Voor eind augustus en september ziet de onderneming naar eigen zeggen een "bemoedigende" vraag.
Fors verlies in eerste kwartaal voor Air France-KLM
Air France KLM boekte in het eerste kwartaal van dit jaar nog een verlies van 480 miljoen euro, meldde het bedrijf eind april.
Dat was het grootste kwartaalverlies sinds het eerste kwartaal van 2022, rond het einde van de coronacrisis. Het negatieve resultaat had onder andere te maken met hoge kosten voor KLM als gevolg van verstoringen in januari en februari. Ook kwam er minder omzet uit de vrachtdivisie van het concern.
De verstoringen bij KLM ontstonden door problemen met de levering van onderdelen. Samen met een tekort aan technisch personeel voor het onderhoud van vliegtuigen, resulteerde dat in minder beschikbare toestellen. Daardoor moest KLM reizigers compenseren, waardoor er incidentele kosten ontstonden van 50 miljoen euro.